Spring naar de inhoud
Home » Blog » Zijn we meer microbe dan mens?

Zijn we meer microbe dan mens?

In een gezond lichaam wonen heel wat microben. Zij leven op de huid, in de navel, tussen de tenen,… maar ook inwendig, in het spijsverteringskanaal.

Vooral onze dikke darm is een unieke microbiële hotspot: het is de enige plek op aarde waar zoveel microben samenleven op zo’n kleine oppervlakte. In 1 gram natte stoelgang vind je zo’n biljoen microbiële cellen, dat is 1.000.000.000.000 of 1 met 12 nullen. Om je een idee te geven hoe erg het daar krioelt van de microben: stoelgang is ongeveer 100 keer meer ‘bevolkt’ dan 1 g aarde, of 10 keer meer dan tandplak.

Dat er zoveel bacteriën in onze dikke darm leven, zorgt voor een wel heel frapante realiteit: het blijkt dat we ongeveer evenveel microbiële cellen hebben als het totaal aan menselijke cellen in ons hele lichaam. We zijn dus half mens en half microbe. Tot voor kort nam men aan dat deze verhouding 10 op 1 of zelfs 100 op 1 was, en dat we in ons eigen lichaam dus sterk in de minderheid waren. Maar dat bleek gebaseerd te zijn op een ruwe schatting, en werd in 2016 eventjes nauwkeuriger uitgerekend door 3 wiskundige darmflora-knobbels1.

Grappige voetnoot: wanneer we stoelgang maken, scheiden we ongeveer 1/3 van onze darmflora uit. En dan zijn wij, met onze menselijke cellen, toch eventjes terug in de meerderheid .

Bron: 1 Sender et al Cell 2016