Spring naar de inhoud
Home » Blog » Plantaardige voeding

Plantaardige voeding

Plantaardige voeding zorgt voor gezonde darmbacteriën, daar is steeds meer wetenschappelijk bewijs voor. Hoewel onderzoek naar de relatie tussen voeding, het darmmicrobioom en gezondheid typisch erg complex is, slaagden wetenschappers er recent in om duidelijke oorzakelijke verbanden te leggen. Op basis van een grootschalig interventie-onderzoek met meer dan 1,000 Westerse deelnemers, kon men aantonen dat plantaardige voeding een specifieke groep van gunstige bacteriën stimuleert, en dat diezelfde bacteriën ook associëren met een gezond cardiometabool profiel1. In mensentaal: plantaardige voeding stimuleert de groei van gunstige darmbacteriën, die je op hun beurt beschermen tegen ziektes zoals hart-en vaataandoeningen en type-2 diabetes.
 
Interessant aan deze studie is dat niet alle soorten plantaardige voeding hetzelfde heilzame effect scheen te hebben: (ultra)bewerkte plantaardige producten zoals fruitsappen, confituur, sauzen, geraffineerde graanproducten, gebakken bonen… associeerden net zoals dierlijke voeding met minder gunstige tot schadelijke darmbacteriën.
 
Eten we dan beter geen dierlijke producten? Dat bleek niet direct uit deze studie. Bepaalde dierlijke producten, zoals vette of witte vis, mager of wit vlees en gefermenteerde melkproducten, associeerden ook met een deel van de gezonde bacteriële soorten.
 
In een ander grootschalige citizen science onderzoek met meer dan 10,000 Westerse deelnemers kon men nog een interessante vaststelling doen: de biodiversiteit in het darmmicrobioom hangt niet zozeer samen met het al dan niet volgen van een bepaald plantaardig dieet (cfr. vegetarisch of veganistisch dieet) maar eerder met het totaal aantal verschillende soorten planten dat je per week eet. Alleen wie meer dan 30 verschillende soorten planten per week at, bleek namelijk een biodiverser – en dus gezonder – darmmicrobioom te hebben2.
 
Hoeveel soorten planten eet jij per week?
 Noot 1: Hoeveelheid speelde bij het registreren van het aantal verschillende soorten planten geen rol.
Noot 2: Neen, confituur telt niet mee, maar een notenpasta zoals pindakaas kan dan weer wel.

 
Bronnen: Asnicar et al Nature Medicine 2021; 2 McDonald et al mSystems 2018

Laatste update: 17 mei 2022