Spring naar de inhoud
Home » Blog » Kijk eens in de pot…

Kijk eens in de pot…

Van alle factoren die je darmflora beïnvloeden, is transit één van de belangrijkste1. Toen deze bevinding voor het eerst op congressen aan bod kwam, werd hier een beetje argwanend op gereageerd. Kon het echt zo simpel zijn? Vandaag wordt het bepalen van de transittijd naar voor geschoven als een cruciale schakel om schommelingen in de darmflora bij ziekte (en gezondheid) beter te begrijpen2.

Transit is namelijk een maat voor de snelheid waarmee je voeding doorheen je spijsverteringskanaal passeert, en dit bepaalt de groeikansen en functionaliteit van gezonde, vezelafbrekende bacteriën. Hoe dit precies werkt, leg ik in detail uit in mijn webinar Gezonde Darmen.

Via de Bristol Stool Chart, een fotokaart met 7 schalen, kan je zelf je transit volgen aan de hand van de vorm en waterinhoud van stoelgang3. Ideale types zijn type 3 en 4. Wie regelmatig diarree heeft of last heeft van constipatie, zal moeilijker tot een optimale darmflora-functionaliteit komen. De Bristol Stool Chart is een veelgebruikte tool door artsen om spijsverteringsproblemen bij patiënten op te volgen en te diagnosticeren.

Bronnen: 1 Falony et al Science 2016; 2 Prochazkova et al Gut 2022; 3 Lewis & Heaton Scand J Gastroenterol 1997

Laatste update: 10 maart 2023