Spring naar de inhoud
Home » Blog » Hoe groot is het spijsverteringskanaal?

Hoe groot is het spijsverteringskanaal?

De oppervlakte van het spijsverteringskanaal bedraagt in totaal zo’n 32 m2. Je kunt dus een ruime kamer bedekken met opengevouwen darm… En dat terwijl we van mond tot kont ‘slechts’ 5 m meten.
 
Dat werd recent vastgesteld met geavanceerde meettechnieken1. Vroegere schattingen kwamen vaak uit op 150-200 m2 en zo’n 7 m spijsverteringskanaal, maar dat was dus ruim te veel.
 
Reden voor deze onnauwkeurigheden – en toch nog behoorlijk indrukwekkende cijfers – zijn de vele uitstulpingen die zorgen voor oppervlaktevergroting van het darmepitheel (de buitenste laag van de darmwand). Elk celletje van het darmepitheel bevat borstelvormige uitstulpingen (microvilli) die het celoppervlak drastisch verhogen. In de dunne darm wordt het oppervlak nog extra vergroot doordat het darmepitheel in plooien ligt en vingerachtige uitstulpingen (villi) vormt. Tenslotte bevat het darmepitheel ook putjes (crypten), van waaruit de continue vernieuwing van het darmepitheel gebeurt. In dit filmpje zie je een simulatie van de plooien en villi van de dunne darm, en ook hoe celvernieuwing in de crypten start.
 
Deze ver doorgedreven vergroting van het contactoppervlak zorgt ervoor dat alles wat in ons spijsverteringskanaal terechtkomt, een grote kans krijgt om ons lichaam te beïnvloeden.

Laatste update: 6 januari 2022

Bronnen: 1 Helander & Fändriks Scandinavian Journal of Gastroenterology 2014