Je maakte het ongetwijfeld al eens mee: buikgriep of gastro-enteritis doet je plots heel wat tijd doorbrengen op het toilet. Je weet niet goed of je er nu op moet gaan zitten, op dat toilet, of erboven gaan hangen. Buikgriep wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie die de cellen van jouw maag-darmstelsel infecteren. Het lichaam reageert door de ziekteverwekker zo snel mogelijk te elimineren, door te braken of via episodes van diarree. Hoewel dat best pittig kan zijn, is het leed meestal van korte duur.
In dit artikel wil ik vooral even stilstaan bij wat daarna komt. Want éénmaal de acute fase van het ziek zijn voorbij is, komt er nog een fase. Een tragere, rustigere, en vaak onderschatte fase: het niemandsland tussen ziekte en gezondheid. Het is een fase van herstel waarin je wel fit genoeg bent om terug alle uitgestelde taken op te nemen, maar je eigenlijk best wel weet dat dat nog te vroeg is. De fase van vermoeidheid, van klachten die nazinderen… zoals bijvoorbeeld een blijvende misselijkheid in combinatie met een hongergevoel, een gevoel van ‘joepie, het is voorbij’ terwijl het eigenlijk nog best even zal duren eer je weer helemaal de oude bent. Het is een fase waaraan we doorgaans nogal snel en lichtzinnig voorbijgaan. Terwijl er inwendig toch nog heel wat gaande is, nemen we de snelheid van het gezonde leven van voorheen soms wat te snel weer op. Terwijl we terug van afspraak naar afspraak, en van plek naar plek hollen, blijven er op de achtergrond klachten nazinderen die heel wat energie vragen.
Herken je dat gevoel? Dat je terug aan het werk bent, maar nog misselijk bent en niet veel eetlust hebt. Of dat je op je fiets zit en de versnelling een tandje lager gaat en/of de elektrische ondersteuning omhoog. Dat je eigenlijk best een middagdutje zou kunnen gebruiken, of ’s avonds veel vroeger dan normaal in bed kruipt. Of dat je telkens je iets gegeten hebt, naar het toilet loopt omdat alles nog steeds sneller passeert dan normaal…
Stel je nu voor dat deze fase chronisch wordt. Dat misselijkheid, jojo-en tussen constipatie en diarree, een opgeblazen of net een chronisch leeg, hongergevoel deel uitmaken van je dagelijkse bestaan. Onder welke medische noemer jouw klachten dan ook mogen vallen: prikkelbare darmsyndroom, chronische darmziekte of zelfs stress of burn-out… Ik benoem het hier samen allemaal even als het chronische post-buikgriep gevoel.
Dergelijke chronische spijsverteringsklachten (of episodes daarvan) komen zo vaak voor en worden nog te vaak van tafel geveegd worden als banale klachten. ‘Even op de tanden bijten, hoor.’ Gelukkig leren we steeds meer bij over de werking van ons spijsverteringsapparaat en haar grote impact op ons algemeen welbevinden. We hebben het steeds vaker over de gut-brain axis, de link tussen onze darmen en ons zenuwstelsel, die verklaart dat wat er in onze buik gebeurt een grote impact heeft op hoe we ons voelen en onze prestaties. Zo weten we bijvoorbeeld sinds kort dat het Prikkelbare Darmsyndroom een echte fysiologische spijsverteringsziekte is – m.a.w. dat de klachten geen hersenspinsels zijn. Ook het belang van een biodivers en goed functionerend darmmicrobioom wordt steeds duidelijker. Het is kennis die ongetwijfeld zal lijden tot nieuwe, meer natuurlijke medische therapieën voor de vele (chronische) spijsverteringsziekten waar we in onze cultuur steeds vaker mee te maken krijgen. En net omdat die link tussen het zenuwstelsel en het darmmicrobioom steeds duidelijker wordt, mogen we volgens mij in die hele medische revolutie niet voorbijgaan aan het grote potentieel van ontspanning en relaxatietechnieken ter behandeling van spijsverteringsklachten.
Intussen wil ik je met dit bericht alvast een hart onder de riem steken: spijsverteringsklachten zijn lastig, erg lastig. Ze vragen heel wat energie en zorgen ervoor dat het dagelijks functioneren veel pittiger kan zijn dan het werkelijk hoeft te zijn. Neen, chronisch last hebben van je maag en/of je darmen, is niet banaal. Ben je niet tevreden met je spijsvertering, blijf niet bij de pakken zitten en ga op zoek naar antwoorden. Wat wil jouw buik je vertellen?